Wegwijs in de uitzendarbeid

Het speciale aan dit contract is dat het niet worden afgesloten tussen jou en het bedrijf waar je werkt, maar tussen jou en een uitzendkantoor. Je bent met andere woorden in dienst van een uitzendkantoor. Het interimkantoor sluit een (tijdelijke) overeenkomst met het bedrijf waar je zal gaan werken, maar zal wel zelf jouw loon betalen.

Interimcontracten zijn meestal van korte duur (week- of zelfs dagcontracten) en worden regelmatig verlengd. Het nadeel hiervan is dan ook dat ze weinig zekerheid bieden en minder sociale rechten opbouwen. Je weet namelijk nooit of je (week)contract verlengd zal worden. Jonge werknemers komen bij de start van hun carrière heel vaak terecht in interimjobs. Een vast contract van onbepaalde duur is meestal beter, maar soms kan een interimjob wel een opstap zijn naar een vast contract. Wijs een interimjob dus zeker niet zomaar af!

Een overeenkomst voor uitzendarbeid mag eigenlijk enkel gebruikt worden om een vaste werknemer te vervangen, om een uitzonderlijke extra hoeveelheid werk te verrichten, of om een uitzonderlijk werk mogelijk te maken.

Om als interim aan het werk te gaan moeten er twee overeenkomsten worden afgesloten: eerst een schriftelijke vaststelling met een uitzendkantoor waarin je afspreekt om uitzendarbeid te verrichten, en daarnaast moet je elk dag- of week contract apart ondertekenen. Dit gebeurt voor of uiterlijk op het moment dat je aan de opdracht begint.

Download de brochure: Wegwijs in de uitzendarbeid