Hoe maak je een examenplanning?

Het belang van een goede planning tijdens de examenperiode, is niet te onderschatten. Daarom helpt Freezbe jou graag bij het maken een van dergelijke planning. Maar waarom is het maken van een examenplanner zo belangrijk?

  • Planning
    Allereerst kan een dergelijke planning jou helpen om op een duidelijke en gestructureerde manier jouw leerstof op te nemen. Ook uitstelgedrag kan worden voorkomen, wanneer je een planning naast je hebt liggen, dat jou aangeeft wat er op dat moment van jou verwacht wordt. Verder kan het jou ook helpen om andere activiteiten, naast het studeren zelf, in te plannen tijdens deze drukke periode. En als dat nog niet genoeg is, zal een dergelijke examenplanning jou ook motiveren om jou door deze zware periode te loodsen.
     
  • Timing
    Om te beginnen, is het belangrijk dat je eigenlijk al vroeg genoeg in het jaar begint met het doornemen van de leerstof. Een flauwe tip als het gaat over een examenplanning? Eigenlijk niet. Doordat je de leerstof eerder al eens doorlopen hebt, zorg je er voor dat de blokperiode eerder een periode van herhaling wordt, dan een periode van stress. Het zal bijgevolg makkelijker zijn om de leerstof in te prenten, alsook zal je jou meer kunnen concentreren op moeilijkere stukken leerstof. Last but not least, zal je ook tijdig kunnen ingrijpen wanneer sommige zaken onduidelijk lijken. Zo voorkom je dat je de dag voor jouw examen nog telefoonnummers moet gaan opzoeken…
     
  • Schema
    Verder is het een goed idee om jouw examenplanner uit te schrijven. Een schema in je hoofd hebben of in een app noteren, zorgt er namelijk voor dat je op het moment zelf nog sneller zal willen verschuiven. Dit kan tot gevolg hebben, dat jouw schema helemaal in de knoop komt te zitten. Onze examenplanner kan jou hier zeker mee verder helpen. Je vind deze op volgende link: https://www.freezbe.be/sites/default/files/wysiwyg/Examenplanner/21-0140_Examenplanner_PRINT.pdf
     
  • Ontspanning
    Vastliggende evenementen kan je als eerste in jouw planning gieten. Wil je blijven naar de voetbaltraining gaan tijdens de blok, om toch een jouw ei kwijt te kunnen? Noteren maar! Ontspanning inplannen is zeker toegestaan! Probeer verder bij het inplannen van jouw vakken, ook de nodige pauzes te voorzien. We raden ook aan om tijdens een dergelijk pauze, jouw bureau of studieplek, te verlaten. Zo ben je letterlijk en figuurlijk even ‘weg’.
     
  • Blokken
    Je kan de aantal bladzijdes dat je per uur wilt verwerken in jouw examenplanning opnemen. Tenminste, als je jouw eigen snelheid hierin reeds hebt kunnen testen. Een ander idee is om jouw vakken te rangschikken op gradatie van moeilijkheid. Zo kan je uiteindelijk beslissen dat je voor een erg moeilijk vak 3 keer zoveel tijd voorziet dan voor een makkelijk vak. Probeer ook binnen jouw dag of binnen jouw week, voldoende variatie te voorzien. Een zwaardere dag afronden met nog twee uren een gemakkelijk vak, kan ontspannend werken voor de hersenen. Of wat dacht je van een dagje meer studeren als je weet dat je de dag erna minder tijd hebt om te studeren, aangezien je een leuk familiefeestje gepland hebt staan? Tenslotte is het ook aan te raden om her en der een paar uren ‘joker’ of ‘varia’ in te calculeren en liefst op de laatste dagen van de blok. Als je merkt dat het vak Filosofe toch wat zwaarder was dan voorzien, kan je in deze blokken nog gaan inhalen.

Zo, op deze manier zou alles al minstens één keer bestudeerd zijn voor het eerste examen er is. Zo kan je telkens de dag voordien het betreffende vak nog eens doornemen. Heb je examen in de namiddag, dan kan je in de voormiddag nog herhalen. Heb je nog tijd over na een examen, gebruik dit om wat ontspanning in te plannen. Je hebt dat verdient!

Wij wensen, vanuit het voltallige Freezbe-team, succes toe aan alle studenten! Download zeker jouw examenplanner vandaag nog!