Op Erasmus gaan naar het buitenland?

Denk je eraan om naar het buitenland te gaan voor je studie of stage, dan is op Erasmus gaan een optie om die droom waar te maken!
Dit Europese mobiliteitsprogramma stelt je in staat een deel van je opleiding in een ander land te ervaren. Bovendien is er een Erasmus-beurs om te helpen bij extra kosten.

Met Erasmus kun je buiten de landsgrenzen treden tijdens je studie aan een Vlaamse universiteit of hogeschool. De studiepunten die je in het buitenland behaalt, tellen mee voor je diploma in Vlaanderen. Zelfs na je afstuderen kun je tot een jaar een stage in het buitenland volgen, mits je je hiervoor aanmeldt tijdens je laatste jaar in het hoger onderwijs.

Erasmus omvat alle studierichtingen en je kunt naar elk Europees land gaan, samen met Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Turkije en de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM). Er zijn ook een beperkt aantal uitwisselingsplaatsen beschikbaar voor landen buiten Europa.

Studenten die financiële steun ontvangen, behouden hun subsidies tijdens hun verblijf in het buitenland.
Dit programma maakt deel uit van het 'Erasmus+'-programma van de Europese Unie.

Voorwaarden

Als je student bent aan een hogeschool of universiteit, kun je vanaf je tweede studiejaar een aanvraag indienen bij je eigen instelling om deel te nemen aan het uitwisselingsprogramma. Een buitenlandse stage is al mogelijk vanaf het eerste studiejaar.

Als Erasmusstudent kun je een Erasmus-beurs ('Erasmus Mobiliteitstoelage') aanvragen.

Om in aanmerking te komen voor het programma en de beurs zijn er enkele voorwaarden:

  • De onderwijsinstelling waar je bent ingeschreven, moet een samenwerkingsovereenkomst hebben met de instelling in het buitenland waar je naartoe wilt, en moet de studie of stage in het buitenland volledig erkennen. Er moet een leer- of stageovereenkomst worden gesloten tussen jouzelf, de thuisinstelling en de gastinstelling.
  • De studie of stage in het buitenland moet deel uitmaken van je opleiding en meetellen voor de studie, behalve uiteraard voor stages na het beëindigen van je studies.
  • Je moet ingeschreven blijven bij je eigen instelling. Je schrijft je dus niet in bij de gastinstelling.
  • De studie of stage in het buitenland moet voltijds zijn. Studies moeten minimum 3 maanden en maximum 12 maanden duren, stages kunnen al vanaf 2 maanden.
  • Je kunt maximaal 12 maanden per cyclus (HBO5, bachelor, master, doctoraat) op Erasmus gaan. Je kunt verschillende types uitwisselingen combineren (studie en stage) en je kunt ook kiezen voor verschillende buitenlandse instellingen. In theorie kun je dus 4 korte uitwisselingen van 3 maanden maken.
  • De instelling in het buitenland mag geen (inschrijvings)geld vragen aan een Erasmusstudent.

Procedure

Elke hogeschool of universiteit bepaalt zelf wie in aanmerking komt voor het uitwisselingsprogramma en de beurs. Als je op Erasmus-uitwisseling wilt gaan, moet je dat binnen je eigen onderwijsinstelling aanvragen. Je moet daar goedkeuring krijgen.

Ook de aanvraag voor een Erasmus Mobiliteitstoelage moet je bij je eigen instelling indienen. Het zijn ook de hogescholen en universiteiten die de beurzen aan de studenten uitbetalen.

In elke hogeschool en universiteit is er een Erasmuscoördinator waar je terecht kunt voor meer informatie.

Bedrag

Het maandelijkse beursbedrag dat je als Erasmusstudent ontvangt, hangt af van het inkomen van je ouders en het land van bestemming: hoe duurder het gastland is, hoe hoger je Erasmusbeurs zal zijn.

Studenten die een verminderd inschrijvingsgeld betalen (beursstudenten, bijna beursstudenten of beurstariefstudenten) zullen in veel gevallen een hogere Erasmusbeurs ontvangen dan andere studenten.

Het beursbedrag binnen Europa varieert tussen 235 euro en 435 euro. Voor uitwisselingen buiten Europa bedraagt het 650 euro.

Studenten met een functiebeperking kunnen, indien gewenst, een voorbereidend bezoek afleggen en komen mogelijk in aanmerking voor aanvullende subsidies.