De indexkorf bevat nu ook de huur van een studentenkamer.
De indexkorf bevat nu ook de huur van een studentenkamer, kookboeken,en tatoeages . De prijzen van de producten in die korf bepalen mee de lonen.
Elk jaar in januari komen er producten bij in de indexkorf, opdat die beter zou aansluiten bij de werkelijke levenskost. Nieuw dit jaar: de huur van een studentenkot, het vervangen van een deurslot, het uurtarief van een dakwerker, tweedehandsauto’s, kookboeken, de consultatie van een diëtist, tatoeages, kinderwagens en thermische compressen.
Eind 2018 heeft de Indexcommissie opnieuw een unaniem advies goedgekeurd over de jaarlijkse actualisering, die in dit geval dus betrekking heeft op de actualisering van de nationale consumptieprijsindex (CPI) 2019. De actualisering moet ervoor zorgen dat de representativiteit van de index verder versterkt wordt. Het advies heeft onder meer betrekking op volgende zaken:
- De laatste jaren heeft men de manier waarop de private huurprijzen gemeten worden sterk verbeterd. Onder meer door steeds dezelfde woning te blijven opvolgen worden prijsverhogingen bij verandering van huurder beter gecapteerd. Daarnaast wordt de steekproef waarbij men de huurprijzen opvraagt stelselmatig uitgebreid, ondertussen is men geëvolueerd van 1.000 woningen in 2014 naar 2.050 woningen in 2018. De Indexcommissie vraagt om ook in 2019 de voorgestelde uitbreidingsgolven verder te zetten.
- Naar jaarlijkse gewoonte wordt de productenkorf uitgebreid, voornamelijk op voorstel van de vakbonden. Hierbij gaan we onder meer kijken naar nieuwe technologische ontwikkelingen, en bekijken we welke productgroepen nog bijkomende getuigen kunnen gebruiken om de representativiteit van de betrokken productgroepen te versterken.
Dankzij de integratie van enkele nieuwe producten en diensten in de index en verschillende methodologische wijzigingen, die allen zorgvuldig voorbereid en geanalyseerd werden onder toezicht van de sociale partners, zal de representativiteit van onze index opnieuw verder versterkt worden. De inflatiemeting in België behoort kwalitatief tot de beste in de wereld, wat ervoor zorgt dat onze lonen en uitkeringen op de juiste manier worden aangepast aan de veranderende levensduurte. De ACLVB zal er ook in de toekomst verder op blijven toezien dat de kwaliteit en de representativiteit van de index gegarandeerd blijft.
lees meer op :www.aclvb.be