Flip the switch voor een geslaagde oversteek tussen laatste schooljaren en loopbaan
Bij FreeZbe vinden we het belangrijk dat jongeren goed gewapend op de arbeidsmarkt verschijnen. Daar zetten we ons via de ACLVB graag voor in. Het project Flip the switch helpt voorkomen dat jongeren tijdens hun laatste schooljaren het spoor bijster raken.
Als het gaat om de aanpak van maatschappelijke problemen, doen FreeZbe en de Liberale Vakbond meer dan op de barricaden staan en beleidsinstanties wakker schudden. Waar het kan, steken we ook zelf de handen uit de mouwen. Dat gebeurt onder meer met Flip the switch, een Vlaams project voor leerlingen uit de tweede en derde graad beroepssecundair onderwijs die zonder toekomstperspectieven dreigen te vallen.
Binnen Flip the switch laat een levensloopbaancoach leerlingen krachtgericht het antwoord ontdekken op vragen zoals: Wat doe ik echt graag? Welke talenten en vaardigheden heb ik, waar ben ik goed in? Wat zijn mijn toekomstmogelijkheden qua opleidingen of arbeidsmarkt?
Hilde Lenders, loopbaanconsulent bij ACLVB, begeleidt als coach een aantal leerlingen van een beroepssecundaire school in de provincie Antwerpen: “Bedoeling is die jongeren aan te moedigen om hun onderwijskwalificatie succesvol af te ronden, door hun perspectieven op de arbeidsmarkt of een vervolgopleiding te bieden. We willen ervoor zorgen dat ze na het verlaten van het secundair onderwijs een duurzame loopbaan kunnen aanvatten.”
Wat maakt Flip the switch zo waardevol?
Hilde Lenders: “Leerlingen vinden echt een nieuwe motivatie wanneer ze een toekomst ontdekken in een studierichting die hen interesseert. Verschillenden onder hen lieten me verstaan dat ze al veel hebben bijgeleerd tijdens onze bijeenkomsten. Het geeft ze een boost. Sommigen sloegen zelfs bijkomend een studentenjob aan de haak, nadat ze een sollicitatiebrief hadden leren schrijven en hun cv in het dossier voor de VDAB was opgemaakt, aanvankelijk enkel bedoeld om bij een werkgever te solliciteren in het kader van bijvoorbeeld duaal leren.”
“De jongeren ervaren dat er interesse voor hen is, wat afstraalt op de hele groep en de sfeer in de klassen ten goede komt. Dat wordt ons bevestigd door klastitularissen, leerlingenbegeleiders, de zorgcoördinator. We overleggen tevens regelmatig met het CLB. We ontvingen ook al ouders, om samen met de leerling, de klastitularis en de leerlingbegeleider een bepaalde studierichting te promoten, omdat de leerlingen vreesden dat hun ouders het systeem van leren en werken niet goed zouden vinden. Na onze toelichting bleken ouders zeer positief over de nieuwe weg die hun kind zal inslaan.”
Flip the switch wordt aangeboden via de vakbonden en GTB, en verloopt in samenwerking met VDAB. De toeleiding van jongeren naar Flip the switch verloopt via de school. Meer info bij de loopbaanconsulenten van ACLVB.