Mag ik meer dan 600 uur werken als jobstudent?
Het is als jobstudent ook mogelijk om meer dan 600 uur per jaar te werken. Je verliest dan wel het gunstige sociale zekerheidstarief. Maar toch is het de moeite om dit eens te bekijken!
Als je meer dan 600 uur aan de slag gaat als jobstudent zal je vanaf het 601ste uur hogere sociale bijdragen moeten betalen: 13,07% van je loon in plaats van 2,71%. Je zal dus een stuk minder geld op je rekening krijgen. Je krijgt daar wel andere voordelen voor terug. Zo zal je een groot deel van die bijdragen terugkrijgen als vakantiegeld.
Minder aantrekkelijk voor werkgevers?
Dit geldt ook voor de werkgever. De werkgever doet ook een bijdrage aan de sociale zekerheid, en die zal ook stijgen vanaf het 601ste uur. Voor een werkgever is het dus financieel interessanter om enkel te werken met jobstudenten die hun limiet van 600 uur nog niet hebben bereikt.
Stel dat je bijvoorbeeld in de periode januari tot juni 600 uur hebt gewerkt in een bakkerij, en je daarna in de zomervakantie graag een volledige maand vakantiewerk wilt doen in een supermarkt. Als er meerdere kandidaten zijn voor de job in de supermarkt bestaat de kans dat de werkgever zal kiezen voor de andere kandidaten die hun 600 uur nog niet hebben opgebruikt, want die zijn goedkoper. Hou hier dus rekening mee wanneer je de afweging maakt. Sommige werkgevers zullen er ook helemaal geen probleem van maken: want doordat je onbeperkt kan werken ben je veel flexibeler. Maak ook goede afspraken met je werkgever.
Kan ik aan de slag als monitor nadat mijn 600 uren opgebruikt zijn?
Ja. Als je wil werken als monitor op bijvoorbeeld een speelplein, dan kom je in aanmerking voor een ander gunsttarief naast de 600u. Voor “occasioneel sociocultureel werk” kan je gedurende 25 dagen werken met een volledige vrijstelling van sociale zekerheidsbijdragen.