Veelgemaakte fouten wanneer je zelf je ontslag indient
Hoe graag we het als vakbond ook zouden hebben, op de werkvloer is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Misschien is de werkdruk te hoog en heb je hierdoor stress, kan je je niet goed vinden met je collega’s of ben je te lang onderweg om op je werk te geraken…
Wanneer je klaar bent voor een nieuw avontuur, moet je je ontslag geven bij je huidige werkgever. Zelf je ontslag indienen is niet altijd eenvoudig of leuk. Om je hierdoor heen te helpen, beschrijven we hieronder enkele veelvoorkomende fouten die jij alvast niet gaat maken!
1. Je bent niet zeker van je ontslag
Een gouden regel bij ontslag: wees zeker van je zaak! Voordat je je ontslag geeft, moet je hier zeker van zijn. Eens je ontslagbrief is ingediend, is er geen weg meer terug. Als je twijfelt, kun je beter nog even blijven en verder nadenken dan ondoordacht te handelen en later spijt te hebben van je beslissing. Vraag eventueel om een gesprek met je baas. Leg je bekommernissen uit en misschien zijn er andere oplossingen mogelijk waar je zelf nog niet aan gedacht hebt.
2. Je geeft je ontslag mondeling
Een ontslag dien je in via een rechtsgeldige ontslagbrief, dus niet mondeling. Wanneer je in een woordenwisseling naar je baas roept dat je niet meer zal terug komen, kan je dat wel eens duur komen te staan. Als je geen rechtsgeldige ontslagbrief met opzegtermijn aflevert, kan je werkgever een opzegvergoeding eisen wegens contractbreuk. Het bedrag van deze vergoeding hangt af van je anciënniteit, maar is nooit min. Het gaat om het brutobedrag van je loon dat je zou ontvangen als je je opzeg zou presteren, inclusief alle voordelen. Niet doen dus!
3. Je vermeldt je opzegtermijn niet
Je opzegbrief moet een aantal elementen bevatten. Denk daarbij aan je naam, de naam van je werkgever, je wens om het contract stop te zetten en de dag waarop je opzeg begint. Dit is meestal de maandag volgend op de week dat je je ontslag indient. Als je dit via een aangetekend schrijven doet, houd er dan rekening mee dat je brief drie dagen onderweg is. Ga dus ten laatste op woensdag langs het postkantoor.
Een vijfde, heel belangrijk element is de duur van de opzegtermijn! Afhankelijk van je anciënniteit moet je na je ontslagbrief nog enkele weken voor je werkgever presteren. Dit noemen ze je opzegtermijn. Het berekenen van deze termijn is niet voor iedereen simpel, zeker niet als je lang in het bedrijf werkt. Als je wil weten hoelang je opzeg precies is en wanneer deze ingaat, kan je ons altijd contacteren. Wij berekenen dit voor jou!
4. Je hebt je opzeg verkeerd berekend
Zoals we net aanhaalde, moet je de duur van je opzegtermijn in de brief vermelden. Nogmaals, deze duur is erg belangrijk! Als je dit niet of verkeerd in je brief zet, pleeg je contractbreuk en kan je werkgever een schadevergoeding eisen van jou. Laat je op voorhand goed informeren over de opzegduur om problemen achteraf te vermijden.
5. Je laat je ontslagbrief niet tekenen voor ontvangst
Er zijn twee gebruikelijke manieren om je opzegbrief aan je werkgever te bezorgen. Een eerste mogelijkheid is dat je hem aangetekend opstuurt met de post. Je hebt dan altijd een bewijs dat je de brief verzonden hebt. Het is dan de verantwoordelijkheid van de werkgever dat hij deze brief ontvangt en leest. Een andere mogelijkheid is dat je de brief gaat afgeven aan je werkgever, of de HR-dienst. Zorg dat je een bewijs hebt dat je deze brief hebt afgeven! Vraag altijd aan je werkgever of HR-verantwoordelijke om je brief te tekenen voor ontvangst. Zo kan je werkgever achteraf niet zeggen dat hij niet op de hoogte was van je ontslag. Is je brief door omstandigheden toch te laat? Dan kan je opzeg pas ingaan vanaf de maandag volgend op de week waarin de brief toekomt.
6. Je bent negatief over je tewerkstelling
In tegenstelling wat je zou verwachten, ben je niet verplicht om een reden voor je ontslag te vermelden in je ontslagbrief. Heb je negatieve ervaringen? Vermeld dit dat niet volledig in je brief. Dit komt de relatie met je werkgever niet ten goede. Wie weet heb je deze contacten in de toekomst nog wel nodig of neemt je toekomstige werkgever contact op met je huidig bedrijf. Bedank liever je werkgever voor de kansen die je hebt gekregen binnen het bedrijf. Je kan ook altijd je ontslag ook altijd persoonlijk in een gesprek toelichten aan je baas, eventueel zelfs voor je je ontslagbrief officieel indient. In onderling akkoord kunnen jullie zelfs beslissen om je wettelijke opzegtermijn in te korten waardoor je sneller aan de slag kunt bij je nieuw bedrijf.
7. Je hebt nog geen zicht op ander werk
Wanneer je je ontslag indient, ben je best eerst zeker dat je bij een andere werkgever kunt starten. Stel dat dit niet het geval is, en je wil werkloosheidsuitkeringen aanvragen, zal RVA bij nazicht van je dossier een sanctie geven. Tijdens deze periode kan je geen werkloosheidsuitkeringen ontvangen. De duur van de sanctie wordt situatie per situatie bekeken.
8. Ontslag tijdens een contract van bepaalde duur
Tot slot willen we je nog behoeden voor een ontslag tijdens een contract van bepaalde duur. Hetgeen hierboven werd beschreven vooral betrekking op het ontslag van iemand met een contract van onbepaalde duur. Bij bepaalde duur is er geen opzegtermijn, omdat je het contract niet zomaar kan opzeggen! Er bestaan hier enkele uitzonderingsregels op, maar over het algemeen kan je werkgever een fikse schadevergoeding eisen wanneer je je contract van bepaalde duur stopt. Als je hierover nadenkt, contacteer ons dan zo snel mogelijk zodat we concreet kunnen bekijken wat je opties zijn!
9. Je werkgever of leidinggevende niet als eerste inlichten
Je licht best altijd eerst je werkgever of leidinggevende in van je ontslag. Het is begrijpelijk dat je dit ook aan collega's wil vermelden, maar je wil zeker vermijden dat je baas dit via een collega moet vernemen dat je ontslag zal geven. Je werkgever heeft je aangenomen en hierdoor zou er toch een bepaalde vorm van respect moeten zijn. Dit uit zich dan ook best bij het geven van je ontslag en het toont dat je toch een bepaalde vorm van professionaliteit in je hebt.
10. Opscheppen over je nieuwe job
Je ontslag geven doe je niet zomaar, je zal hier ongetwijfeld je reden wel voor hebben. Hoe zeer je dit nieuws ook van alle daken wil schreeuwen, bij je collega's spreek je hier best niet te veel lof over uit. Het kan wrevel veroorzaken of jaloezie en op je laatste dagen met je oude collega's zou dit ook zeer spijtig zijn.
11. Je werk niet correct overdragen
Het is zeker niet omdat je een nieuwe job hebt, dat je je oude job moet verwaarlozen. Je zal je ontslag wel gegeven hebben met een bepaalde reden, maar daarom enkel nog het hoogstnodige doen is zeker niet aan te raden. Door de overdracht zo vlot mogelijk te laten verlopen toon je je professionaliteit en wie weet kom je je ex-werkgever nog tegen in je verdere loopbaan. Goede contacten hebben op allerhande posities kan alleen maar positief uitdraaien.
12. Zonder afscheid vertrekken
Je hoeft hier geen 3-daags evenement van te maken, maar een kleine attentie voor je collega's op de laatste werkdag is altijd een toffe manier om je tewerkstelling ergens te eindigen. Een simpel mailtje of eens langs gaan bij de verschillende teams op kantoor is ook een blijk van waardering die je geeft aan je vroegere collega's. Wie weet moet je in de toekomst nog eens met iemand samen werken en dat kan die samenwerking alleen maar ten goede komen.