Wat is het leerkrediet?

Leerkrediet is de verzameling van studiepunten die je van de overheid krijgt om te studeren. Die punten kan je inzetten  om een studie te volgen tegen een betaalbaar inschrijvingstarief. Na het secundair onderwijs start elke student met 140 studiepunten.

Om zoveel mogelijk studenten de kans te geven om te studeren, betaalt de overheid het grootste deel van de studiekosten (gemiddeld € 14.000/student) aan de hogescholen en universiteiten. Deze instellingen ontvangen echter énkel financiering voor de studenten die voldoende leerkrediet hebben. In ruil hiervoor krijg jij als student 140 studiepunten en betaal je zelf minder studiegeld (=inschrijvingsgeld). Is je potje van 140 studiepunten op, dan zal je tarief van je inschrijvingsgeld volle pot doorgerekend worden door je hogeschool of universiteit zonder tussenkomst van de overheid.

Welke studenten ontvangen het leerkrediet?
Of je leerkrediet nodig hebt, hangt af van het soort opleiding, het contract of het programma dat je kiest.

  • Je hebt leerkrediet nodig als:

    • Je inschrijft met een diplomacontract voor een initiële bachelor- of masteropleiding,
    • Je inschrijft met een creditcontract en dus slechts een aantal opleidingsonderdelen volgt,
    • Je in de loop van het academiejaar voor bijkomende opleidingsonderdelen inschrijft

Bij elke inschrijving wordt het aantal studiepunten waarvoor je inschrijft van je leerkrediet afgetrokken. Stop je met studeren of verander je van opleiding dan heeft dat mogelijk gevolgen voor je leerkrediet.

  • Je hebt geen leerkrediet nodig als je inschrijft:

    • Voor een (educatieve) graduaatsopleiding
    • Voor een schakel- of voorbereidingsprogramma
    • Voor een educatieve bacheloropleiding als je al een bacheloropleiding bezit
    • Voor een educatieve masteropleiding als je al een masterdiploma bezit
    • Voor een postgraduaatsopleiding
    • Voor een bachelor-na-bacheloropleiding
    • Voor een master-na-masteropleiding
    • Met een examencontract

Opgelet!
Schrijf je met een creditcontract in voor opleidingsonderdelen uit een van bovenstaande programma's of opleidingen, dan zet je wél altijd leerkrediet in.
 

Hebben buitenlandse studenten ook recht op leerkrediet?
Ben je een buitenlandse student? Ook dan krijg je te maken met het leerkrediet als je inschrijft aan een Vlaamse hogeschool of universiteit. Het leerkrediet werkt voor jou op dezelfde manier als voor de Vlaamse en Belgische studenten.

Start 2 Leerkrediet
Als je start in het Vlaamse hoger onderwijs (hogeschool of universiteit), dan krijg je een leerkrediet van 140 studiepunten. Deze fictief gevulde rugzak gebruik je doorheen je volledige studieloopbaan.

Wanneer je je inschrijft voor een opleidingsonderdeel van een bachelor- of masteropleiding verdwijnen er studiepunten uit je fictieve rugzak, doorgaans zijn dat er gemiddeld 60/jaar:
                => Ben je geslaagd voor het opleidingsonderdeel, dan win je de studiepunten terug.
                => Ben je niet geslaagd of zet je een tolerantie in, dan verlies je de studiepunten.

Op die manier weerspiegelt het leerkrediet je studiesucces.
Een te laag leerkrediet heeft dan ook invloed op het verdere verloop van je studieloopbaan.
Met andere woorden: blijven studeren zonder resultaat te boeken, is niet mogelijk.

Voorbeeld

Je schrijft je in voor een volledig jaar voltijds studeren, wat overeenkomt met 60 studiepunten.
Die 60 studiepunten worden afgetrokken van de 140 studiepunten waarmee je startte.
Je houdt er dus 80 over.

  • Ben je over de hele lijn geslaagd, al dan niet tijdens de 1ste examenperiode, dan krijg je de 60 ingezette studiepunten terug en heb je er opnieuw 140.
  • Ben je niet voor elk opleidingsonderdeel geslaagd, dan verlies je de studiepunten van dat onderdeel waarvoor je geen credit behaalde tijdens de 2de examenperiode.

Bonuspunten
De eerste 60 studiepunten die je verwerft (= waarvoor je slaagt) als je ingeschreven bent met een diplomacontract, krijg je eenmalig dubbel terug. Deze regel geldt niet als je ingeschreven bent met een creditcontract. Het maakt niet uit of je die 60 studiepunten verwerft tijdens je 1ste jaar of tijdens meerdere academiejaren.

Verlaat je het hoger onderwijs met minder dan 60 studiepunten en keer je terug na minstens een jaar niet ingeschreven te zijn, dan heb je geen recht meer op de bonus.
 

Waar kan ik als student het saldo mijn leerkrediet terugvinden?

  • Via je Burgerprofiel
    Via ‘Mijn Burgerprofiel” https://www.vlaanderen.be/uw-overheid/mijn-burgerprofiel kan je zelf de stand van je leerkrediet nakijken. Je vindt er een overzicht van je inschrijvingen sinds de invoering van het leerkrediet in het academiejaar 2008-2009. Per inschrijving zie je voor welke opleidingsonderdelen je leerkrediet ingezet en terugverdiend hebt.

Ben je een buitenlandse student, dan kan je alleen inloggen met een federaal token.

  • Via je onderwijsinstelling
    De hogeschool of universiteit waar je bent ingeschreven of waar je je wil inschrijven, kan je zeggen hoeveel leerkrediet je hebt. De instelling kan je de stand van je leerkrediet bezorgen, maar geen detailoverzicht ervan. Daarvoor kan je alleen op ‘Mijn Burgerprofiel” https://www.vlaanderen.be/uw-overheid/mijn-burgerprofiel terecht.

Mijn leerkrediet is (bijna) op, wat nu?

  • Onvoldoende leerkrediet
    In een aantal situaties is er sprake van onvoldoende leerkrediet:

    • Je hebt nog leerkrediet, maar niet voldoende om je opleiding af te werken,
    • Het saldo van je leerkrediet staat op 0.
    • Je hebt een negatief saldo.

 

  • Beslissing van de instelling
    Heb je onvoldoende leerkrediet, dan krijgt je hogeschool of universiteit voor jou geen financiering meer van de overheid. Je instelling bepaalt zelf wat er gebeurt met studenten die onvoldoende leerkrediet hebben.

    Ze kan de volgende acties ondernemen:

    • Je gewoon inschrijven
    • Je inschrijven, maar een verhoogd studiegeld vragen

 

  • Beroepsprocedure
    Weigert je instelling je inschrijving omdat je te weinig leerkrediet hebt? Dan kan je een interne beroepsprocedure opstarten. Je vindt de procedure in het onderwijs- en examenreglement van je instelling.

    Een interne beroepsprocedure kan echter alleen als het om een individuele beslissing gaat die alleen voor jou werd genomen. Je kan geen intern beroep aantekenen als de onderwijsinstelling een algemene bepaling in haar onderwijs- en examenreglement opneemt dat studenten met een ontoereikend/negatief leerkrediet niet kunnen inschrijven. 

Kan ik mijn leerkrediet (automatisch) weer opbouwen?

Als je onvoldoende leerkrediet hebt, heb je net kunnen lezen wat de gevolgen kunnen zijn voor je studieloopbaal. Weigert je instelling je inschrijving bij onvoldoende leerkrediet, dan heb je later toch nog de kans om opnieuw te gaan studeren. Je kan immers je leerkrediet 1 keer automatisch weer opbouwen tot 60 studiepunten.

Dat kan in de volgende situaties:

  • Je behaalde je masterdiploma en na aftrek van 140 studiepunten is je leerkrediet lager dan 60. De automatische opbouw start in het academiejaar dat volgt op het academiejaar waarin je je masterdiploma behaalde. Per academiejaar dat volgt krijg je dan 10 extra studiepunten, tot je opnieuw 60 punten leerkrediet hebt.
  • Je bent gestopt met studeren, had op dat ogenblik een leerkrediet lager dan 60 en je schrijft nadien minstens 1 jaar niet in voor een opleiding waar het leerkrediet geldt. Je hebt nog geen masterdiploma behaald. De automatische opbouw start in het academiejaar dat volgt op het academiejaar waarin je geen inschrijving had. Per academiejaar krijg je dan 10 extra studiepunten, tot je opnieuw 60 punten leerkrediet hebt.
  • Je behaalde een diploma in het hoger beroepsonderwijs (hbo5), hebt een leerkrediet lager dan 60 en wil opnieuw inschrijven. Je leerkrediet wordt dan bij inschrijving aangevuld tot 60 studiepunten.

Opgelet!
Zodra je automatische opbouw krijgt, heb je geen recht meer op de bonus voor de eerste 60 studiepunten.