Waar vind ik hulp bij mijn studiekeuze?
Het kiezen van een juiste studierichting kan veel stress en druk geven, al hoeft dat niet zo te zijn. Wil je enkele praktische tips bij het bepalen van je studiekeuze, dan zijn dit alvast onze top 5 tips voor jou:
1) Zelfkennis is de start
Weten waar je goed in bent en wat je graag doet zal maken dat je als een tevreden mens elk dag naar je werk gaat. Neem dus de tijd om jezelf te leren kennen en je vragen te stellen zoals:
- Wat kan ik goed?
- Werk ik liever met mijn handen of met mijn hoofd?
- Hou ik ervan om in een sociale omgeving te werken of liever niet?
- Wat wil ik graag doen?
- Wat vind ik belangrijk?
Hier kan je alvast enkele testen terugvinden die je op weg kunnen helpen: https://www.vdab.be/tests
2) Verken de studiemogelijkheden
Wil je weten welke studiemogelijkheden je hebt, bekijk dan zeker de Onderwijskiezer (https://www.onderwijskiezer.be/v2/index.php). De onderwijskiezer geeft je een overzicht van alle studierichtingen die bestaan.
Je kan ook terecht bij een Leerwinkel. (https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/leerwinkels#waar-)
Hier kan je als jongvolwassene (vanaf 15 – 18 jaar) gratis informatie en begeleiding vinden bij het kiezen van een opleiding, vorming of onderwijs.
3) Zet alles op een rijtje!
Verder gaan studeren dwingt je om enkele opties voor jezelf op een rij te zetten over je toekomst.
Volgende zaken kunnen hier eveneens een rol bij spelen:
- Type opleiding: graduaat / bachelor / master / postgraduaat
- Soort contract: diploma-, credit- of examencontract
- Aantal studiepunten: voor hoeveel studiepunten schrijf je je in,
- Statuut: ontvang je een studietoelage(beurs) of niet,
4) Verken de scholen
Eens je ongeveer weet in welke richting je zou willen groeien kan je nagaan:
- in welke scholen kan ik deze studies terugvinden?
- welke vakken zal je hebben?
- welke jobs kan je later concreet doen met deze keuze?
- welke school draagt je voorkeur om de studie te gaan volgen?
Verken zo eerst je opties voor de verschillende studierichtingen en scholen die je overweegt.
Ga naar infomomenten, open lesdagen, SID-ins, etc
5) Keuzes maken!
Je zal effectieve knopen moeten doorhakken en een keuze maken voor een studierichting en school. Neem hier zeker je tijd voor! Voel je je enthousiasme groeien? Zie je jezelf in die klas zitten? Zie je je later in die richting werken? Dan weet je dat je op het juiste pad bent en heb je goed gekozen.
Twijfel je en voel je dat er nog iets niet helder is? Praat dan met mensen in je omgeving die je kennen. Vraag advies aan mensen met ervaring in dit beroep. Een andere mogelijkheid is om in gesprek te gaan met een leerkracht die je kent en waarvan je zijn/haar mening apprecieert. Ook het CLB, Centrum voor Leerlingenbegeleiding, heeft als opdracht je te begeleiden in je schoolloopbaan. https://www.vrijclb.be/
- Foute keuze?
Er is niet zoiets als een foute keuze.Heb je een studie aangevat waarvan je al snel merkt dat dit een studie is die toch niet bij je past, dan is dit niet het einde van de wereld. Je kan op elk moment nieuwe keuzes maken.
=> Studie switchen?
Door op tijd te veranderen verlies je niet je volledige studiejaar. Door een andere opleiding te kiezen krijg je mogelijk ook opnieuw een boost, nieuwe energie en vergroot je je kans op af te studeren en te werken in een job die écht bij je past.
- Weet je al waar naartoe?
Contacteer dan een studietrajectbegeleider om je te helpen bij deze transitie. - Vrijstellingen aanvragen?
Indien je al credits haalde voor enkele vakken in je huidige opleiding zou je mogelijk ook een vrijstelling kunnen aanvragen. - Leerkrediet terugkrijgen?
Afhankelijk van de timing van je studieswitch krijg je mogelijk volledig, gedeeltelijk of geen studiepunten terug. Dit kan van invloed zijn op je leerkrediet. Informeer je op voorhand zodat je weet wat de gevolgen zijn van je keuze op je leerkrediet.