Alleen gaan wonen? Volg deze 7 stappen!
Afgestudeerd en aan het werk? Dan zal je weldra de volgende grote stap in je leven nemen: alleen gaan wonen. Maar let op: uitchecken bij Hotel Mama is niet zo simpel, want er komen een heleboel zaken bij kijken. Wij geven je alvast dit stappenplan mee:
Stap 1. Bepaal je budget
Het allerbelangrijkste is je budget: wat kan je betalen? Als je 1400 euro verdient kan je uiteraard geen huis van 900 euro per maand betalen. Dat zou geen gezonde situatie zijn. Gewoonlijk wordt er aangeraden dat je ongeveer een derde van je maandloon mag uitgeven aan je huishuur. Met een nettoloon van 1400 euro kan je dus ongeveer huur betalen van 470 euro. Je kan hier uiteraard wel boven gaan, maar hou er rekening mee dat er nog een boel kosten zijn die je moet betalen: verzekeringen, elektriciteit, gas, water, internet, eten, vervoer, enzovoorts.
Hou er ook rekening mee dat je bij het afsluiten van een huurcontract een huurwaarborg moet kunnen betalen. De waarborg komt overeen met drie maanden huur. Daarnaast kost verhuizen ook heel wat geld en zal je ook een budget moeten vrijmaken voor de inrichting van je woonst. Dus voor je alleen gaat wonen zal je wel eventjes moeten sparen! Of eens lief naar de ouders lachen natuurlijk…
Kan je je nog geen eigen woonst bekostigen, dan is samenhuizen met andere jonge starters misschien een optie. Een handige website hiervoor is www.samenhuizen.be/zoekertjes/
Stap 2. Op zoek naar een huurwoning.
Begin hier ruim op tijd mee. Vaak worden woningen al enkele maanden voor de huidige huurder eruit trekt al te huur aangeboden.
Er zijn een heleboel zaken waarmee je rekening moet houden als je zoekt naar een woning. Hou alvast rekening met deze twee zaken, want het kan je behoorlijk wat geld besparen:
- Energiezuinigheid: huur je een woning met enkel glas en flinterdunne muren? Dan zal je energiefactuur behoorlijk hoog oplopen. Het loont dus de moeite om na te vragen hoe zuinig een appartement of studio is. De EPC-waarde van een huurhuis kan je daar alvast veel over vertellen. Alle info over het energieprestatiecerticaat vind je terug op: www.epcinvest.be
- Bereikbaarheid: Misschien droom je wel van een eigen wagen, maar hou er rekening mee dat dit een serieuze aanslag is op je budget. Een eigen wagen zal je makkelijk 300 à 400 euro per maand kosten aan terugbetaling, verzekeringen, onderhoud en brandstof. Door op fietsafstand van je werk te gaan wonen of op een plek met een goede bus- of treinverbinding kan je die kost alvast vermijden! De meeste werkgevers vergoeden woon-werkverkeer met openbaar vervoer en fietsen bovendien meer dan autokilometers.
Stap 3. Een contract afsluiten
Heb je een mooie studio of appartement gevonden? Dan is het nu tijd om een huurcontract te ondertekenen! Belangrijk om weten is dat de verhuurder zal checken of je de huur wel zal kunnen betalen.
In veel gevallen zal je drie loonfiches moeten kunnen voorleggen, waardoor de verhuurder kan zien dat je een vaste bron van inkomsten hebt. Hoewel dat volgens de wet eigenlijk niet is toegelaten, zullen sommige verhuurders je zelfs vragen om een vast contract van onbepaalde duur te tonen… Heb je dat niet of twijfelt de verhuurder aan je financiële toestand? Dan kan je eventueel een regeling treffen waarbij je ouders garant staan.
Gaat de verhuurder akkoord? Dan kan het contract ondertekend worden. Daarnaast moet er ook een plaatsbeschrijving worden opgemaakt. Dat is een lijst van alle ruimtes in de woning en de eventuele schade of gebreken (zoals scheurtjes in de muur, een gebroken tegel, een los stopcontact, enzovoorts). Je kan dat samen met de verhuurder opstellen, of er kan een onafhankelijke expert voor worden ingeschakeld.
Specifieke vragen over het huurcontract? Lees meer.
Stap 4. Regel je leveranciers voor gas, elektriciteit en internet
Je kent wellicht al een aantal leveranciers door hun slimme reclamespotjes op de radio. Toch zijn dit vaak niet de meest voordelige leveranciers. Op de website van de VREG kan je de V-Test uitvoeren waarmee je de meest voordelige energieleverancier kan vinden. Check vtest.vreg.be
Geïnteresseerd in milieuvriendelijke energie? Op de website van Greenpeace vind je een overzicht van welke energieleveranciers het meest milieuvriendelijk produceren. Check mijngroenestroom.be
Stap 5. Breng je verzekeringen in orde
Vaak zal het zelfs expliciet in je huurcontract worden vermeld, maar sowieso doe je er goed aan om een aantal verzekeringen af te sluiten. De brandverzekering is wellicht de belangrijkste: daarmee verzeker je je inboedel tegen brand en waterschade. Je kan daarnaast ook een optie nemen voor een diefstalverzekering en een familiale verzekering (die dekt schade die je toebrengt aan derden).
Stap 6. Vestig je domicilie op je nieuwe adres
Eens je verhuisd bent moet je dat vrij snel melden bij de gemeente. In heel wat steden kan je dat tegenwoordig gewoon doen via het internet, maar in sommige gemeenten moet je daarvoor naar het gemeentehuis. Na enkele dagen of weken zal een politieagent komen controleren of je wel degelijk op het nieuw adres woont.
Stap 7. Laat iedereen weten dat je verhuisd bent
Je moet allerlei organisaties en instanties op de hoogte brengen van je verhuis: de werkgever, vakbond, ziekenfonds, bank, etc. Bpost biedt ook een dienst aan waarbij ze jouw post automatisch doorsturen naar het nieuwe adres.
En vergeet natuurlijk je vrienden niet uit te nodigen voor de housewarming.