Een jobbeurs. Wat en waarom?

Wanneer je werkzoekend bent, is het niet altijd gemakkelijk om veel werkgevers tegelijk te contacteren. Een jobbeurs is daarvoor de oplossing bij uitstek. In dit artikel beschrijven we beknopt wat het is en waarom je er best naartoe zou gaan. 

 

Wat is een jobbeurs?

Een jobbeurs is een plaats waar verschillende werkgevers een stand hebben waarmee ze hun bedrijf voorstellen. Tegelijk is er ook de kans om te solliciteren voor deze bedrijven. Het gemakkelijke hieraan is dat je maar naar 1 plaats hoeft te gaan om verschillende werkgever tegelijk bij elkaar te vinden. Waar je anders verschillende dagen over doet om 5 werkgever te contacteren, heb je hier soms 15 of 20 werkgever tegelijk bij elkaar.

Waarom een jobbeurs bezoeken?

Een kennismakings- of motivatiebrief opstellen is niet voor iedereen even gemakkelijk. Op een jobbeurs kan je deze stap al overslaan door face-to-face een gesprek aan te gaan met iemand van de onderneming. Hierdoor is de eerste indruk ook volledig anders dan wat zwarte letters op een wit papier. Dit zal je ongetwijfeld al een voordeel geven bij verdere selectierondes.

Op veel jobbeurzen worden ook gratis workshops aangeboden om je te helpen bij het opstellen van een sollicitatiebrief bijvoorbeeld, of je CV eens onder handen te nemen.
Kortom, een jobbeurs is een echte aanrader om bij te wonen!

De keukengeheimen van de online jobbeurs: 5 tips voor succes - Jobat.be

De opmars van de digitale of virtuele jobbeurzen werd ingezet sinds Covid-19

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn telewerken, video-meetings en chatfuncties het nieuwe normaal geworden. Die nieuwe manier van werken biedt ook opportuniteiten op het vlak van rekrutering: met de nodige digitale tools kunnen werkgevers en kandidaten nu ook perfect online in interactie treden met elkaar vanuit de veilige omgeving van hun werkplek of thuis. Diezelfde digitalisering kan nu ook worden toegepast op fysieke job events. 

Hoewel veel bedrijven en sollicitanten nog altijd heel hard geloven in de kracht van echt face-to-face contact tussen werkgevers en kandidaten en uitkijken naar de dag dat we terug fysieke jobbeurzen mogen organiseren en bezoeken, zetten enorm veel organisatoren ondertussen in op future-proof zijn, vandaar dat ze een digitale variant op poten zetten. Want ook daar geloven we hard in. Covid-19 heeft het gebruik van chat- en videotools voor rekrutering in een stroomversnelling gebracht en sneller doen inburgeren dan verwacht.”

Dat ook de HR-markt gelooft in virtuele jobbeurzen, blijkt uit een enquête die Jobat voerde bij 235 HR-professionals. Op de vraag welke kanalen zij verwachten in te zetten na de crisis, gaf bijna 1 op 4 respondenten aan dat ze virtuele jobbeurzen overwegen. 

Komend jaar kunnen werkgevers in contact treden met talent op de verschillende virtuele digitale jobbeurzen die zullen plaatsvinden. Concreet creëert elke organisatie of bedrijf een ‘virtuele stand’ op zo een beurs, dat is een landingspagina in eigen look & feel waarop vacatures en filmpjes kunnen worden toegevoegd. Op diezelfde stand kunnen kandidaten live chatten met de recruiters van het betreffende bedrijf of kan de werkgever ervoor kiezen om een video-gesprek aan te gaan. Daarnaast kan er ook gesolliciteerd worden op de openstaande vacatures.

Kandidaten dienen zich op voorhand doorgaans te registreren en een profiel aan te maken. Met je virtuele avatar kan je dan de beurs ontdekken en chatten met organisaties of bedrijven en hun filmpjes en vacatures op hun beursstand bekijken.