Wat is mijn loon als jobstudent?
Een vakantiejob doen doe je wellicht niet voor de lol. Je wil er ook wat aan verdienen. Maar hoeveel?
Een algemeen jobstudentenloon bestaat eigenlijk niet. Wel geldt de regel dat je loon als student niet lager mag zijn dan het loon dat binnen de sector of het bedrijf werd bepaald. Is er binnen de sector of het bedrijf niks afgesproken? Dan geldt het GMMI (Gewaarborgd Minimum Maandinkomen). Om te weten wat het minimumloon binnen de sector is neem je best met ons contact op!
Wat zijn jeugdbarema's?
Voor jobstudenten gelden wel nog de jeugdbarema's. Dat houdt in dat het inkomen lager ligt wanneer je jonger bent dan 21 jaar. Als 16-jarige start je op 70% van het normale loon, en vanaf 21 jaar krijg je 100%. Dit geldt enkel voor jobstudenten. Voor de gewone werknemers werden de jeugdbarema's enkele jaren geleden afgeschaft onder druk van de vakbonden.
Wat gaat er af van mijn brutoloon?
In je arbeidsovereenkomst staat normaal enkel je brutoloon vermeld. Maar dit is niet het bedrag dat je uiteindelijk ook op je bankrekening zal ontvangen. Er gaan namelijk nog zaken van af.
Als je minder dan 600 uur werkt als jobstudent, dan gaat er enkel een solidariteitsbijdrage van af. Dat is een verminderde bijdrage van 2,71% aan de sociale zekerheid. Als je dus 100 euro bruto zou verdienen, dan gaat er 2,71 euro naar de sociale zekerheid.
Als je meer werkt dan 600 uur dan betaal je vanaf het 601ste uur een normale sociale zekerheidsbijdrage (RSZ) van 13,07%. Je krijgt dan wel een groot deel terug als vakantiegeld!
Er zal bovendien ook bedrijfsvoorheffing worden ingehouden. Dit is eigenlijk een maandelijks voorschot op je belastingen.
Als je de sociale zekerheidsbijdrage en/of bedrijfsvoorheffing aftrekt van je brutoloon krijg je je nettoloon. Dit is het bedrag dat je normaal gezien op je bankrekening zal krijgen.
Heb ik recht op maaltijdcheques of andere voordelen?
Als jobstudent heb je in principe recht op dezelfde voordelen als een vaste werknemer in het bedrijf. Als zij dus maaltijdcheques krijgen, dan heb jij er ook recht op. Maar opgepast: een bedrijf kan ook afgesproken hebben dat enkel bepaalde groepen maaltijdcheques krijgen. Bijvoorbeeld enkel aan werknemers die meer dan zes maand in dienst zijn. In dat geval heb je er geen recht op.
Sommige werkgevers betalen hun werknemers een vergoeding voor het woon-werkverkeer. Dit is niet algemeen verplicht maar afhankelijk van het bedrijf en de cao’s. Ook hier geldt dezelfde regel: krijgt een normale werknemer in het bedrijf waar je als student aan het werk bent een vergoeding voor woon-werkverkeer, dan heb jij daar ook recht op.