Wat zijn mijn plichten tijdens de beroepsinschakelingstijd?
Vroeger heette de beroepsinschakelingstijd (BIT) anders: de wachttijd. Het is echter niet de bedoeling dat je zomaar gaat wachten. Tijdens je BIT moet je actief op zoek naar werk. Dit wordt ook gecontroleerd!
Hou tijdens je BIT bewijzen bij van je zoekgedrag. Door het voorleggen van sollicitatiebrieven, reacties van werkgevers, bewijzen van sollicitatiegesprekken, inschrijvingen bij uitzendkantoren enzovoorts kan je aantonen dat je niet stil hebt gezeten. Als je solliciteert via het systeem van de VDAB ("Mijn Loopbaan") worden er automatisch bewijzen bijgehouden. Gebruik dit dus zeker!
Er wordt ook van je verwacht dat je ruim genoeg gaat zoeken. Stel dat je graag in een bepaalde sector wil werken, maar dat je daar na een aantal maand nog geen job hebt gevonden, dan verwacht de VDAB dat je ook in andere sectoren gaat kijken. Ze verwachten ook dat je in een brede straal rond je woonplaats gaat zoeken.
Procedure bij VDAB.
Als je je inschrijft krijg je een bemiddelaar aangewezen. Enkel deze persoon kan in jouw dossier kijken.
Telefoongesprek: Als je na 1 maand nog op zoek bent naar werk, zal je naar je bemiddelaar moeten bellen. Tijdens dat gesprek zullen er bepaalde opdrachten met jou besproken worden. Daarnaast zal de VDAB ook bekijken hoe je zoektocht naar werk verloopt en of je misschien persoonlijke begeleiding nodig hebt.
Gesprek: Via mail kan je bemiddelaar een afspraak met jou vastleggen, hou je email dus goed in de gaten tijdens deze periode! (Indien je emailadres niet klopt, kan je dit zelf op ‘Mijn loopbaan” of via het gratis nummer 0800 30 700.) Je bent verplicht om op deze afspraak in te gaan. Heb je een geldige reden om afwezig te zijn? Laat dit ook weten! Je bemiddelaar zal dan een nieuwe datum zoeken voor de afspraak.
Actie: Je bemiddelaar kan je verschillende acties voorstellen, dit kan een kan een begeleidings-, opleidings-, werkervarings- of andere inschakelingsactie zijn. Ook hier ben je verplicht op in te gaan. Je bemiddelaar kan je bijvoorbeeld voorstellen om een opleiding te volgen waardoor je sterker staat op de arbeidsmarkt.
Opdracht: Je bemiddelaar kan je ook opdrachten geven. Zo kan hij/zij bijvoorbeeld vragen om op een bepaalde vacature te reageren. Nadien zal je bemiddelaar dit nagaan om te zien of je hier effectief op gesolliciteerd hebt en hoe deze verliep.
Voor een zeer uitgebreide uitleg kan je altijd terecht bij VDAB of op hun website.