Aantal jobstudenten in de lift!

In 2017 hebben maar liefst 522 765 jongeren gewerkt als jobstudent. Dat zijn er 4% meer dan het jaar ervoor. Dit was het eerste jaren waarin er in uren werd geteld, in plaats van in dagen. De gemiddelde jobstudent werkte 171 uur.

Enkel vakantiewerk is passé

Het flexibeler maken van het systeem, doordat jobstudenten nu 475 uur mogen werken in plaats van 50 dagen, lijkt ervoor te hebben gezorgd dat jobstudenten nu ook flexibeler zijn gaan werken. Het aandeel studenten dat enkel in de zomermaanden aan de slag ging bedroeg in 2012 nog 37%. In 2017 was dat maar 25%. Meer jobstudenten zijn dus doorheen het jaar aan de slag, wat maakt dat enkel in de vakantie werken voor de meeste jobstudenten passé is.

Volgens Randstad is er zelfs een verschuiving van weekendwerk naar werken tijdens de week. Uit hun rapport blijkt dat 17% van de jobstudenten aan de slag gaat tijdens de werkuren. Eén op vier geeft aan dat werken tijdens het schooljaar een negatief effect heeft op hun studieresultaten. 

Gemiddelde jobstudent heeft meer verdiend

De gemiddelde jobstudent verdiende 1 997 euro in 2017. Dat is een stijging van 13% ten opzichte van 2016. Dat blijft ruim onder het maximumbedrag dat jobstudenten mogen verdienen om ten laste te blijven van hun ouders en om niet belast te worden. 

Toch lopen sommige studenten in de val: volgens kinderbijslagfonds MyFamily verliest één op zeven jobstudenten zijn/haar kindergeld omdat ze meer werkten dan wat wettelijk is toegelaten. 

Bekijk dus zeker eens ons blogbericht met de limieten voor 2018! 

 

Bron: Statistieken van de RSZ en het rapport van Randstad.