1 februari: reizen met trein en bus, goedkoper of duurder?
Februari brengt een aantal verandering met zich mee. De Lijn en de NMBS zullen hun tarieven aanpassen. Daarnaast mag de federale overheid voor het eerst een beroep doen op uitzendkrachten.
Abonnementen worden duurder!
NMBS past op 1 februari haar tarieven aan. De abonnementen zullen stijgen, sommige losse tickets zullen wat goedkoper worden. De NMBS wil nieuwe reizigers aantrekken en verlaagt daarom de tarieven van de standaardbiljetten en weekendbiljetten voor ritten van minstens 35 kilometer in 2de klasse.
Kinderen onder 12 jaar die in groep reizen vanaf februari kunnen voor een “symbolisch bedrag” van een euro per traject reizen. Groepstickets voor reizigers vanaf 12 jaar worden wel duurder. Er wordt een korting van 60% in de plaats van 70% toegepast.
De Gopass voor jongeren onder 26 jaar zal 53 euro kosten ipv 52 euro. De prijs van schoolabonnementen en van werkabonnementen zal met 1.18% stijgen. De Rail pass wordt met 7.8% duurder en zal vanaf februari 83 euro kosten.
Ook bij De Lijn zullen er een aantal tarieven veranderen. De Buzzy Pazz- jaarabonnement voor jongeren van 12 tot en met 24 jaar zal vanaf februari 212 euro kosten. Ook wie per sms zijn ticket bestelt, zal meer betalen. Een sms ticket dat een uur geldig is zal 2.25 euro kosten. Een sms- dag pas zal 7.15 euro kosten.
De nieuwe tarieven: https://www.delijn.be/nl/overdelijn/nieuws/bericht/20995_nieuwe_tarieven_vanaf_1_februari_2019
Iemand die zijn voorlopig rijbewijs B laat vervallen, zal vanaf 1 februari een nieuw voorlopig rijbewijs kunnen aanvragen zonder een wachttijd van 3 jaar te hebben. Pas op, hier zijn wel verschillende voorwaarden aan verbonden! Dit kan enkel voor wie 6 uur rijles heeft gevolgd in een rijschool. Het voorlopig rijbewijs kan bovendien maar één keer worden aangevraagd voor een periode van 12 maanden.
Meer vragen over je mobiliteit neem een kijkje op onze website.
Vanaf 1 februari kan de Federale overheid ook beroep doen op uitzendkrachten. Bij de Vlaamse Overheid kan dit al sinds mei 2018. Uitzendarbeid is alleen toegelaten bij de overheid voor tijdelijke vervangingen, voor tijdelijke toename van werk en voor de uitvoering van uitzonderlijke werk. Dit kan voor maximaal 12 maanden.
Meer vragen over uitzendarbeid neem een kijkje op onze website.