Hoe pak ik een sollicitatiegesprek aan?
Als alles goed gaat en je cv en motivatiebrief hebben indruk gemaakt, dan word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
Hoe bereid ik me voor?
De sleutel tot een succesvol gesprek is de voorbereiding. Probeer maar eens om zomaar out of the blue te antwoorden op vragen als "Wat zijn je drie zwakste punten?" of "waar zie je jezelf over 5 jaar?". Daar spontaan een antwoord op geven is niet altijd zo eenvoudig.
Zorg dat je met de nodige achtergrondinformatie naar het sollicitatiegesprek gaat. Verzamel informatie over het bedrijf en over de job. Zorg ervoor dat je weet wat het bedrijf precies doet, wie hun klanten zijn, wat hun doelstellingen zijn, enzovoorts. Bedenk ook alvast wat vragen die jij zelf kan stellen. Op het einde van een gesprek krijg je namelijk vaak de vraag "Heb je zelf nog vragen?".
Bereid ook zeker veelgestelde vragen voor. Meestal is de interviewer op een sollicitatie niet zo heel creatief. Bijna altijd komen ongeveer dezelfde vragen terug.
- Stel jezelf even voor?
- Wat zijn je sterke en zwakke eigenschappen?
- Hoeveel wil je verdienen?
- Waarom zou je graag werken bij dit bedrijf?
- Waarom moeten we voor jou kiezen?
Als je op voorhand al eens nadenkt over de antwoorden op die vragen, dan ben je veel beter voorbereid en zal je meer overtuigen!
Het moment van de waarheid
Als je je voorbereiding hebt gemaakt komt het echte werk: het gesprek zelf! Zoek zeker op voorhand nog eens op waar je exact moet zijn en hoe je daar geraakt. Hou rekening met eventuele vertragingen of file, en probeer zeker om 10 minuten op voorhand op je afspraak te zijn. Neem zeker ook een kopie van je cv en motivatiebrief mee.
Schrijf ook best de naam en het telefoonnummer van de persoon met wie je een afspraak hebt op. Het is vrij gênant om aan de receptie van een bedrijf te vragen naar mevrouw Protput in plaats van mevrouw Protut. ;-)
Kleed je ook gepast! Tegenwoordig is het zeker niet meer nodig om voor ieder sollicitatiegesprek in kostuum te komen. Maar pas wel zeker je kledingstijl aan aan de bedrijfscultuur. Probeer professioneel en verzorgd over te komen, maar draag ook niks waarin je je oncomfortabel voelt. Je moet tenslotte zelfzeker overkomen!
Klaar? Tijd om het gesprek te beginnen. Probeer je zenuwen onder controle te krijgen. Wees vriendelijk, rustig, en glimlach!
Wees zeker niet bang om te uitgebreid te antwoorden op een vraag. Probeer je werkgever te overtuigen dat jij een meerwaarde bent voor het bedrijf en dat jij de ideale kandidaat bent. Krijg je bijvoorbeeld de vraag wat jouw sterke punten zijn, zeg dan niet gewoon "flexibel, stressbestendig en nauwkeurig", maar probeer aan te tonen waarom jij denkt dat dit nuttige eigenschappen zijn voor de job. Geef ook zeker voorbeelden die aantonen dat jij die eigenschappen wel degelijk bezit.
Wat na het gesprek?
Spannend! Nu is het wachten op verder bericht van het bedrijf. Best vraag je op het einde van je gesprek naar het verdere verloop en wanneer je meer zal weten. Vaak mag je je ook nog verwachten aan een hoop testen: psychologische testen, taaltesten, assessment centers, ... Mocht je het geluk hebben uitgekozen te worden, dan volgt er in sommige gevallen ook nog een medisch onderzoek.
Krijg je dan uiteindelijk positief bericht dat je de job hebt? Maak dan best een afspraak om je contract te tekenen voor de dag dat je contract van start gaat. Zo heb je zelf de tijd om het contract eventueel nog eens na te lezen of om bepaalde onderdelen te bespreken.