Welke soorten contracten bestaan er?

Het soort contract dat je afsluit met een werkgever is enorm belangrijk. Het bepaalt in grote mate de zekerheid van je werk, en dus ook van je leven. Zo zal een contract van onbepaalde duur het een stuk makkelijker maken om bijvoorbeeld een huis te huren. Maar het is ook een minder flexibel contract. Je kan het dus minder snel verbreken.

Contract van onbepaalde of bepaalde duur

Bij een overeenkomst van bepaalde duur wordt een duidelijke einddatum geplakt op het contract. Heel vaak worden jonge werknemers eerst aangenomen onder een contract van bepaalde duur voor bijvoorbeeld een half jaar. Na die periode ben je dus in principe terug werkloos tenzij het contract wordt verlengd of wordt omgezet naar een contract van onbepaalde duur. Tijdens het contract van bepaalde duur kan je niet ontslagen worden zonder een opzegtermijn of vergoeding.

Een contract van onbepaalde duur is de droom van iedere werkzoekende. Dit soort contract biedt je heel wat zekerheid, want het contract heeft geen einddatum. De werkgever kan je dus nooit zomaar ontslaan zonder dat hij je een vergoeding moet betalen of een opzegtermijn moet laten doorlopen.

Uitzendovereenkomsten

Dit zijn de zogenaamde interimcontracten. Het speciale aan dit contract is dat het niet worden afgesloten tussen jou en het bedrijf waar je werkt, maar tussen jou en een uitzendkantoor. Je bent met andere woorden in dienst van een uitzendkantoor. Het interimkantoor sluit een (tijdelijke) overeenkomst met het bedrijf waar je zal gaan werken, maar zal wel zelf jouw loon betalen.

Interimcontracten zijn meestal van korte duur (week- of zelfs dagcontracten) en worden regelmatig verlengd. Het nadeel hiervan is dan ook dat ze weinig zekerheid bieden en minder sociale rechten opbouwen. Je weet namelijk nooit of je (week)contract verlengd zal worden. Jonge werknemers komen bij de start van hun carrière heel vaak terecht in interimjobs. Een vast contract van onbepaalde duur is meestal beter, maar soms kan een interimjob wel een opstap zijn naar een vast contract. Wijs een interimjob dus zeker niet zomaar af!

Een overeenkomst voor uitzendarbeid mag eigenlijk enkel gebruikt worden om een vaste werknemer te vervangen, om een uitzonderlijke extra hoeveelheid werk te verrichten, of om een uitzonderlijk werk mogelijk te maken.

Om als interim aan het werk te gaan moeten er twee overeenkomsten worden afgesloten: eerst een schriftelijke vaststelling met een uitzendkantoor waarin je afspreekt om uitzendarbeid te verrichten, en daarnaast moet er binnen de twee werkdagen een schriftelijke arbeidsovereenkomst worden opgemaakt telkens je een opdracht aanvaardt.

Opgelet: bij interimcontracten bestaat de proefperiode nog! Dit houdt in dat in de eerste drie dagen zowel de werkgever als de werknemer het contract kunnen verbreken zonder opzegtermijn of –vergoeding.

Deeltijds werken

Een overeenkomst voor deeltijdse arbeid houdt in dat de werkgever jou voor een lager aantal uren per week in dienst neemt. Dit soort contracten zijn tegenwoordig heel populair, maar voor jonge werknemers is dit vaak problematisch: als je niet voltijds werkt krijg je ook een lager loon en bouw je ook minder sociale rechten op. Een deeltijds contract neemt de vorm aan van één van de andere contracten. Je kan dus bijvoorbeeld een deeltijds contract voor onbepaalde duur of van bepaalde duur aangaan.

Er is ook een minimaal aantal werkuren van toepassing op deeltijdse contracten. Zo moet de gemiddelde arbeidsduur van een deeltijdse werknemer minstens een derde bedragen van een voltijdse werknemer. Er bestaan wel een heel aantal uitzonderingen op deze regel. Neem contact op met je vakbond voor meer info rond deze uitzonderingen!

Als je als starter in je beroepsinschakelingstijd begint met parttimewerk, dan moet je de VDAB (Actiris in Brussel) binnen de twee maanden op de hoogte brengen van het feit dat je een deeltijdse job hebt aangenomen maar dat je nog steeds ingeschreven wil blijven als werkzoekende voor voltijds werk.
Via je ACLVB kantoor kan je bovendien het statuut van deeltijdse werknemer met behoud van rechten aanvragen. Op die manier behoud je je rechten in het geval van werkloosheid.

Sowieso raden we aan om contact op te nemen met de vakbond wanneer je een deeltijdse job wil aanvaarden.

Wat is een overeenkomst voor een bepaald werk?

Dit type van arbeidsovereenkomst bevat geen einddatum, maar gaat om het uitvoeren van een duidelijk omschreven taak. Zo’n overeenkomst moet schriftelijk en individueel worden afgesloten, ten laatste op het tijdstip waarop het contract van start gaat.

Vervangingsovereenkomst

Een vervangingsovereenkomst is een specifieke overeenkomst waarbij je een werknemer vervangt wiens arbeidsovereenkomst geschorst is (bv. wegens ziekte of zwangerschap). Een vervangingsovereenkomst mag niet gebruikt worden om werknemers die omwille van economische redenen zijn geschorst te vervangen.

Ook hier is een schriftelijke overeenkomst vereist. Er moet worden vermeld wie om welke reden wordt vervangen, en onder welke voorwaarden je wordt aangenomen als vervanger. Een vervangingsovereenkomst mag in totaal niet langer duren dan twee jaar (tenzij bij een schorsing wegens loopbaanonderbreking of vermindering van prestaties).