Moet ik een contract hebben voor een studentenjob?
Denk je eraan om in het zwart te gaan werken? Dat raden we absoluut af! Zwartwerk is meestal nadelig voor jou als jobstudent, en het is ook strafbaar.
Een contract is belangrijk omdat je zo alle afspraken op papier zet. Als je enkel de belofte hebt dat je werkgever op het einde van de maand zal betalen, maar geen contract, dan kan die werkgever doen wat hij/zij wil. Met een contract heb je zekerheid én bewijs van het loon, het aantal uren, je takenpakket enzovoort.
Bovendien zijn de regels rond studentenarbeid tegenwoordig zo flexibel en goedkoop, dat er eigenlijk geen enkele reden meer is om in het zwart te werken.
Hoe moet het eruitzien?
In een contract moeten de 5 W's beantwoord worden:
-
Waar? De plaats waar je zal moeten werken.
-
Wie? De gegevens van beide partijen die het contract afsluiten.
-
Wanneer? Op welke dagen en uren je zal moeten werken. Hoe je werkweek eruit ziet. Het tijdstip waarop je contract van start gaat en eindigt. Belangrijk is dat een studentencontract maximaal één jaar mag gelden.
-
Wat? Een beschrijving van je functie of het werk dat je zal moeten verrichten.
-
Wedde? Het loon dat je zal ontvangen en ook het tijdstip waarop dit wordt uitbetaald.
Je contract zal steeds in twee exemplaren worden opgemaakt. Neem er dus zeker eentje mee naar huis. Daarnaast moet je ook een arbeidsreglement krijgen. Daarin staan de algemene regels die gelden in het bedrijf zoals de pauzeregeling, veiligheidsvoorschriften, enzovoort. Ook de contactgegevens van je ACLVB-afgevaardigde en veiligheidsadviseur staan hierin vermeld.
Heb je twijfels over de inhoud van je contract? Contacteer dan gerust Freezbe of stap binnen bij je lokale ACLVB-kantoor. Wij lezen het graag voor je na!